Nad talířem s vůní rýže…

Zdroj:
SANQUIS

Číslo:
4/2000

Datum:
duben 2000

Strana:
77

Autor:
redakce SANQUIS

To co najdete kdekoli na světě, najdete i v Číně.
Ale co vidíte, slyšíte, chutnáte, čicháte a hmatáte v Číně, to se prý nevyskytuje nikde jinde…

Kam za čínskými pochoutkami

V dubnu roku 1994 byla otevřena tradiční čínská restaurace Huang He v Praze, ve Vršovické ulici č. 1. Od této doby si získala přízeň a uznání mnoha stálých hostů, mezi kterými nechybí ani populární osobnosti jako zpěváci Karel Gott, Jan Nedvěd, filmový režisér Milan Šteindler, televizní moderátorky Dagmar Patrasová a Saskina Burešová, herečka Helena Růžičková a další. V prestižních českých časopisech zabývajících se testy různých restaurací, jak z hlediska kvality jídla, tak z hlediska obsluhy, se Huang He umístila v první desítce nejlépe hodnocených. Stojí za povšimnutí, že jeden časopis ji zařadil na úroveň restaurace Excellent, kde ovšem jídlo pro jednu osobu stojí přes 1 000 Kč, zatímco v Huang He 200–300 Kč. A čím si Huang He zasloužila takové ocenění? Především tím, že všechny používané suroviny musí být absolutně čerstvé; kuřecí, kachní, vepřové, hovězí, telecí, králičí a srnčí maso vlastní české provenience, novozéalandské jehněčí, španělské, italské, holandské, belgické a jiné čerstvé ovoce a zelenina, ryby a krevety ze Severního moře, thajská rýže, čínské přírodní koření atd. Dále se zde klade velký důraz na hygienu, rozumné ceny a milá obsluha zákazníky nadchne. Tajemství restaurace Huang He spočívá také v tom, že všichni kuchaři respektují tradiční vlastnosti čínské kuchyně. Dbají na to, aby jídlo bylo nejen chutné, ale aby zároveň splňovalo zásady zdravé výživy. Huang He se od počátku své působnosti řídí heslem, že host si musí nejen pochutnat, ale musí konzumací jídla prospět i svému zdraví. Stálí hosté se již přesvědčili o tom, že spojení obou priorit (výborné chuti a vysoké nutriční hodnoty) je nenásilné jemné a delikátní. V restauraci Huang He se totiž používá velmi málo tuků, soli a cukru. Např. soli a cukru použijí na jednu porci nanejvýš po jednom gramu. Jak víte, do jednoho šálku kávy patří pět gramů cukru. Takže musíte zkonzumovat pět porcí jídla z Huang He, abyste snědli tolik cukru, kolik vypijete s jedním šálkem kávy. Tato zkušenost jistě potěší ženy, které dbají na svou linii a hosty, kterým ze zdravotních důvodů cukr nesvědčí. V Huang He používají při přípravě pokrmů čínské přírodní koření jako sojovou omáčku, HOI SIN omáčku apod. Tyto potraviny jsou vyrobeny z kvasněných sojových bobů podobným procesem, jaký se používá při přípravě piva z kvasněného ječmene. Neobsahují žádné chemikálie, zachovávají přirozeně nasládlou chuť a obsah velkého množství aminokyselin. Za zmínku stojí i to, že v Huang He používají hodně čerstvého česneku. Nejenže svou čistou vůní povzbuzuje chuť k jídlu, ale pomáhá i při prevenci proti rakovině. Dánští vědci dokonce zjistili, že česnek nejen zabraňuje vzniku rakoviny, ale působí i blahodárně na pleť. Tajemství Huang He tedy spočívá v tom, že neúnavně a s odbornými znalostmi připravuje pokrmy na kterých si pochutnáte a zároveň prospějete svému zdraví.