Food for all the senses

Zdroj:
The Prague Post

Číslo:
12/1998

Datum:
25. 3. 1998

Strana:
B5

Autor:
Theodore Schwinke

Foto:
Antonín Nový

Shame on you. Shame, shame, shame on you if you’ve been to Huang He and not told me about it. This veritable paradise of Chinese cuisine has been open for four years and I hadn’t heard a peep about it until a week ago. Shame!

Chinese cuisine is so often done wrong. At its worst, it’s reduced to a mound of meat, soggy vegetables, flaky rice and MSG (monosodium glutamate). At its best, it is delicate, subtle and nourishing to all the senses. The chefs at Huang He also use meat and strong, bold flavorings freely, but they are peerless in their craft. Every portion is not only very generous, but expertly prepared. The vegetables are gently cooked to produce optimum flavor and that nearly spiritual condition known as tender-crisp. These vegetables appear abundantly in the main courses, either in conjunction with a wide selection of different meats, or on their own in meatless dishes. The rices are steamed and/or fried with chopsticks in mind, the grains clinging together in moist mouthfuls of that unusual toasty-sweet flavor of authentic Chinese rice.

That said, it’s no wonder people in the know hesitate to disclose the existence of what may be one of the best-kept secrets in town. It takes two attempts before I’m able to secure a reservation for myself and Kitten.

As we wait for our table, we are served complimentary thimbles of sweet plum wine. Once seated, we find that the sheer size of the menu is disadvantageous, considering the speed of the staff. But their mercurial responsiveness must take second chair to their friendliness. Every time we look up, there is another smiling face, greeting us with dobrý večer. Throughout the evening, the large staff cooperates to pay very careful attention to a packed dining room of 70 or so guests, replacing dishes, ashtrays and table linens with astonishing alacrity.

The first of many items to appear is the hot and sour soup (35 Kč). Thick as maple syrup and riddled with crunchy bits of chives, perky black mushrooms and nebulae of egg, the soup has that unique blend of hot and sour not found in any other cuisine. Kitten nearly refuses to return the bowl I lend her to sample.

Thankfully, at this point her appetizer arrives. The spring roll (35 Kč) is one grand pastry – crisply fried and stuffed with cabbage, carrot and ground pork infused with a hint of ginger. So enthralled is she that at first she doesn’t notice the arrival of the fried vegetables (38 Kč), which I attempt to hoard, but without success. Coated with a lighter-than-air batter and flash-fried, these ambrosial tidbits – slivers of green peppers, carrots and onion – retain all their raw flavor and crispness.

Moving on to the next course, we find the fried noodles with egg and mushroom (45 Kč) beyond compare. The sweet-and-sour chicken (95 Kč) consists of the tenderest morsels of chicken, battered, fried and swimming alongside those ubiquitous tender-crisp vegetables in a citrusy honey. The crispy duck (188 Kč) seems to have descended from heaven on the wings of angels, swaddled in a blanket of juices and a brittle crust. The meal is robust in flavor, flaky in consistency, mouth-watering beyond description – hyperbole, hyperbole, hyperbole – not to mention the garlic sauce.

Having received so much, we wonder if we could possibly deserve any more happiness. We decide to push it and order dessert. She has the fried bananas with honey ice cream (48 Kč). The bananas are firm and brimming with a zest that is slightly dampened by the contrasting batter. The honey ice cream is singular in its soft sweetness and complements the fruit wonderfully.

Ever heedless to advice my mother gave me, I order the Dragon’s Eyes (65 Kč), having no idea what I’m getting into. Our waitress expresses her respect for my courage and promptly returns with what looks like, well, eyes – but are presumably the fruit of an exotic tree, sweet and grassy in flavor and slightly chewy, like maraschino cherries.

Now, I would have been happy not to tell you about this culinary nirvana. But as the streams of locals already flowing in the door show no signs of abating, I guess I don’t have anything to lose. So be sure you’re not left out. You’re in for a magnificent treat.

Jídlo, které působí na všechny smysly
(doslovně přeloženo z původní anglické verze)

Že ti není hanba! Styď se, styď se, styď se, pokud jsi byl v Huang He a neřekl jsi mi o tom. Tento skutečný ráj čínské kuchyně existuje už čtyři roky a až do minulého týdne jsem o něm nic nevěděl. Hanba!

Čínská kuchyně je velmi často připravována špatně. V nejhorším případě se zredukuje na hromadu mase, rozpatlanou zeleninu, rozvařenou rýži a glutaman sodný. V tom nejlepším případě je delikatesní, křehká a pozitivně působící na všechny vaše smysly. Kuchaři v Huang He také používají maso a ostrá, chuťově výrazná koření, ale jsou ve svém řemesle jedineční a s ničím nesrovnatelní. Každá porce je nejenom pořádně velká, ale je především kvalifikovaně připravena. Zelenina je jemně povařena tak, aby poskytovala optimální chuť a vůni a aby byla křehká a křupavá. Tato zelenina se hojně objevují v hlavních jídlech, ať už je to v kombinaci s širokým výběrem různých mas nebo jako taková v bezmasých jídlech. Rýže se připravuje v páře a/nebo se peče, zrnka rýže, která pospolu tvoří sousta této neobvyklé zvláště sladké chuti pravé čínské rýže.

Jak už jsem řekl, není tedy divu, že lidé, kteří jsou o tomto podniku informováni, váhají odhalit existenci něčeho, co může být jedním z nejlépe střežených tajemství ve městě. Stálo mě to dva pokusy, než jsem byl schopen zajistit rezervaci pro mne a Kitten.

Když čekáme na náš stůl, jsou nám zdvořile naservírovány náprstky sladkého švestkového vína. Když už jsme usazeni, tak zjišťujeme, že velký rozsah jídelního lístku nevýhodný, vezmeme-li v úvahu rychlost personálu. Ale jejich temperamentní rtuťovitá reakce patří k jejich přátelskosti. Pokaždé, když zvedneme hlavu, vidíme další usměvavý obličej, který nás zdraví dobrý večer. Po celý večer spolupracuje početný personál a věnuje velmi pečlivou pozornost přeplněné jídelně se 70 nebo více hosty, servíruje jídla, popelníčky a prostírání s udivující rychlostí a ochotou.

První z mnoha jídel je horká, pálivá a kyselá polévka (35 Kč). Hustá jako javorový sirup a doplněna křupavými kousky pažitky, černých hub a zašlehaným vejcem, obsahuje tato polévka tu jedinečnou směs ostrosti a kyselosti, kterou nenajdeme v žádné jiné kuchyni. Kitten mi téměř odmítá vrátit misku, kterou jsem jí půjčil, aby ochutnala.

Díky Bohu, už jí nesou její předkrm. Jarní závitek (35 Kč) je velký kus pečiva – křupavě opečený a plněný zelím , mrkví a vepřovým, ochuceným špetkou zázvoru. Byla tak okouzlena, že si ani nevšimla, že přinesli smaženou zeleninu (38 Kč), kterou jsem se pokusil před ní zachránit, ale bez úspěchu. Tato božská pikantní pochoutka, zabalená do tenoučkého těstíčka a opečená – kousíčky zelené papriky, mrkve a cibule – si plně zachovává nejenom svoji chuť a vůni, ale i křehkost a výraznost.

Přicházíme k dalšímu chodu a dáváme si smažené nudle s vejci a houbami (45 Kč). Sladkokyselé kuře (95 Kč) obsahuje nejjemnější kousky kuřete, zabalené do těstíčka, osmažené, obložené všudypřítomnou křehkou zeleninou a zalité citrusovým medem. Křehká kachna (188 Kč) nám připadá, jako kdyby sestoupila z nebes na andělských křídlech, zahalená do šťáv a křehoučké kůrčičky. Toto jídlo je ohromné, pokud jde o chuť a vůni, křehké a křupavé, pokud jde o konzistenci a při popisování se sbíhají sliny v ústech.

A to jsem se ještě nezmínil o česnekové omáčce. Když jsme toho tolik snědli, chtěli jsme vědět, zda bychom si mohli dopřát ještě trochu toho štěstí. Rozhodli jsme se to risknout a objednáváme si dezert. Ona si dává smažené banány s medem a se zmrzlinou (48 Kč). Banány jsou hutné a oplývají pikantností, která je jemně tlumena kontrastním těstíčkem.

Medová zmrzlina je neobyčejná svou hedvábnou lahodností a skvěle doplňuje toto ovoce.

Nedbaje na rady, které mi dala moje maminka, si objednávám Dračí oči (65 Kč) a nemám vůbec žádnou představu, do čeho to jdu. Naše servírka vyjadřuje svůj obdiv k odvaze a pohotově se vrací s něčím, co vypadá jako oči – ale je to podle předpokladu ovoce exotického stromu, sladké chuti a vůně, a s konzistencí připomínající višně.

Teď bych byl šťastnější, kdybych vám byl neřekl o tomto kulinářském ráji. Ale protože proudy místních občanů, neustále proudících do dveří nevykazují žádné známky slábnutí, věřím, že nemám co ztratit. Takže buďte si jisti, že se na vás dostane. Jste tu kvůli pohoštění.